Házirend

A házirendünk célja olyan szabályok megfogalmazása, érvényesítése, amelyek biztosítják a kisgyerekek nyugodt, biztonságos bölcsődei életét, a gyermekközpontú nevelőmunkát és a bölcsőde megfelelő működését.

A házirendünk hatálya kiterjed a Gólyafészek Bölcsődébe felvett kisgyermekekre és azok szüleire, továbbá valamennyi alkalmazottjára, ill. az ott tartózkodó személyekre.

  • A bölcsődei ellátásunkat önkéntesen igénybe vehetik a hozzánk forduló családok, 6 hónapostól – 3 éves gyermekeik részére. Az alaptevékenységünk mellett, a nyitvatartási időben a szabad férőhelyeken, szolgáltatásként, időszakos gyermekfelügyeletet is biztosítunk, térítés ellenében.
  • A bölcsődénk nyitva tart munkanapokon, hétfőtől – péntekig 6:00-tól – 18:00-ig tart. A bölcsődébe naponta reggel 6:00 – 8:00 óráig fogadja az érkező gyermekeket. Kérjük, hogy 8:00 – 8:30 között ne zavarják a reggelizést, gyermekükkel előtte vagy utána érkezzenek.
  • A bölcsődénk a törvény által biztosított ünnepnapokon és munkaszüneti napokon zárva tart. A nyári zárás 2 hét, (utána felváltva működnek a csoportok, az igényeknek megfelelően) melyről a szülőket minden év február 15-ig tájékoztatjuk. A téli zárás december hónapban a két ünnep közötti időszakban történik. A Bölcsődék Napja április 21-e, nevelés-gondozás nélküli munkanap a bölcsődénkben.
  • A bölcsődénkben a Bölcsődei nevelés-gondozás országos alapprogramja figyelembevételével elkészített szakmai programunkban leírtak, és a körültekintően kialakított napirendünk alapján történik a gyermekek nevelése-gondozása. Az üzenő füzetbe történő bejegyzéseiket szívesen vesszük, akár a gyermek egészségi állapotára, akár a gyermek fejlődésére, vagy otthoni eseményekre vonatkoznak.
  • A szülők a bölcsőde nyilvántartásában szereplő adataik változását 8 napon belül kötelesek bejelenteni a bölcsődevezetőjének.
  • A gyermekeket csak szülő vagy az általa írásban megbízott személy viheti el. 14 éves kor alatti kiskorú e feladattal nem bízható meg.
  • A bölcsődénkbe csak egészséges gyermek hozható. A csoport egészsége érdekében lázas, (37.5°C és ennél magasabb hőmérsékletű), antibiotikumot szedő vagy fertőzésre gyanús gyermek a bölcsődét nem látogathatja. A családban előforduló fertőző betegségekről és arról, ha a gyermek gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt kap, a szülő írásban köteles tájékoztatni a gyermek kisgyermeknevelőjét.
  • Abban az esetben, ha a gyermek napközben megbetegszik, a kisgyermeknevelő értesíti a szülőt, illetve hozzátartozót. Ehhez feltétlenül fontos a pontos cím és telefonszám. Kérjük, hogy ilyen esetben minél előbb gondoskodjanak a gyermek hazaviteléről, illetve orvosi ellátásáról, ezzel is növelve a mielőbbi gyógyulás esélyét.
  • Bölcsődei ellátás kezdetekor, és járványidőszakban a szülőnek kell nyilatkoznia gyermeke egészségi állapotáról. Egyéb esetben a betegség miatt hiányzó gyermeket, csak „Egészséges közegbe mehet” szövegezésű orvosi igazolással tudjuk ismét fogadni. A megtörtént kötelező védőoltásokról, folyamatosan kérjük a tájékoztatást.
  • A bölcsődénkben napi 4 étkezést biztosítunk a gyermekek számára. Ez reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát tartalmaz.
  • A fenntartó a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is személyi térítési díjat állapított meg, az étkezési díj összege:
    670 Ft/nap. Ha a szülő gyermekét betegség vagy más ok miatt nem hozza bölcsődébe, a távolmaradást másnap reggel 9.00 óráig közölje a bölcsődevezetővel, vagy helyettessel, a térítési díj elszámolásánál csak a következő naptól tudjuk a gyermek hiányzását figyelembe venni. A tárgyhavi személyi térítési díjat a szülő előre, minden hónap 10-ig köteles a bölcsőde számlaszámára: 50420403-10000991-00000000 befizetni.
  • Az öltözőnkben minden gyermeknek külön szekrénye van. Az ott tárolt értékekért felelősséget nem tudunk vállalni.
  • A babakocsikat csak az erre kijelölt helyen kérjük tárolni.
  • A bölcsődénk felszerelési tárgyait, eszközeit, az ellátott gyermekek és szüleik, kötelesek rendeltetés szerint használni és a szándékos, nem szándékos károkozásért anyagi felelősséget vállalni. A bölcsőde tulajdonában lévő eszközök, játékok az intézményből ki nem vihetők.
  • Távozáskor, miután a szülő a gyermekét átvette, a bölcsőde egész területén a szülő viseli a teljes felelősséget a gyermek iránt.
  • Megszűnik a bölcsődei ellátás annak a kisgyermeknek, aki orvosi szakvélemény szerint egészségi állapota miatt bölcsődénkben nem nevelhető-gondozható, illetve magatartása veszélyezteti a többi gyermek fejlődését, illetve amikor a szülő a személyi térítési díjat nem fizeti meg.
  • A gyermekek és szülők jogait a gyermekvédelmi törvényben meghatározottak alapján biztosítjuk ellátásunkban.
  • A szülők az ellátásunkkal kapcsolatos véleményükkel, észrevételeikkel, panaszaikkal a bölcsődevezetőjéhez fordulhatnak, aki a panaszt kivizsgálja és tájékoztatást ad a panasz orvoslásának lehetséges módjáról. A szülők számára biztosítja, a Szülői Fórumot, és a gyermekjogi képviselő személyét és a vele való kapcsolat felvételének módját megismerhessék.
  • Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a bölcsőde területén: Tilos a dohányzás!

A HÁZIREND BETARTÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

  Regős Zoltánné

intézményvezető