Események

Ünnepek
Események és programok

Az ünnepek széppé, színessé teszik az életet, segítenek a meglévő hagyományok megőrzésében, az újak kialakulásában. Ezt a szerepet csak akkor töltik be, ha minden érintett jól érzi magát, senki nem érzi kényszernek a bekapcsolódást. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a szülők sem tevőlegesen, sem anyagilag nem terhelhetők. A bölcsődénk munkatársai segítik annak a szemléletnek a kialakulását, mely szerint az ünnep hangulata, az érzelmi élmény a fontos, nem az ajándékok értéke.
A hagyományos ünnepekhez tartozik a Karácsony, a Húsvét, a Mikulás, a Farsang, az Anyák napja, név-, és születésnapok, gyermeknap. Ezek közül a Karácsony, a Húsvét és az Anyák napja a család ünnepe: kerüljük az előünneplést, amely csökkentheti az otthoni ünnep varázsát. A bölcsődénk előkészületekkel és érzelmi ráhangolással járul hozzá a családi ünnep hangulatához. A csoport ünnepei tekintetében a bölcsődénkben a szülők – esetenként a gyermekek bevonásával – közösen döntünk a Mikulás, a farsang és a gyermeknap megünnepléséről, továbbá arról, hogy ünnepelnek-e a csoportban születés – vagy névnapot, vagy valamilyen más alkalmat (pl.: nyári zárás előtti vagy utáni zsúr).
Az ünnepre lehetőség szerint a szülőket is meghívjuk. Az ünnep meghittsége, hangulata hozzájárul az abban részes személyek (gyermekek és felnőttek) közötti kapcsolatok mélyüléséhez.

Évszakokra bontva tervezzük meg programunkat.

TAVASZ

Séta a tavaszi kertben, ismerkedés a tavaszi virágokkal, rügyező fákkal. Tavaszi hangulat megjelenése a dekorációkban, a kreatív játékokban – festés, gyurmázás, ragasztás stb. Évszakoknak megfelelő mondókák, dalok, mesék, versek megismertetése. Virágok a csoportban. Gyümölcsök, zöldségek a csoportban.
Húsvéti készülődés, kifújt tojások festése, papírlapon tojásfestés, ragasztás stb. a gyermekekkel. Mese, mondóka, vers a nyusziról. Alkalomhoz illő díszítés. Ünnepvárás.

Anyák napi készülődés. Ajándék készítése a gyermekekkel, virágok festése, ragasztása, gyurma szárazvirággal, termésekkel történő díszítése. Vers, mondóka, ének.


NYÁR

Gyermeknapi családi délutánra készülődés. Díszítés. Ajándékkészítés a gyermekeknek. Mese, mondóka, ének kapcsolódása. Zöldség, gyümölcsök a csoportban.
Óvodalátogatás.  Nyári játék a kertben reggel, délelőtt délután. Pancsolás.


ŐSZ

Ismerkedés a természettel, környezettel, az őszi gyümölcsökkel. Játék az őszi termésekkel, gesztenye, falevélgyűjtés, ujjfestés, falevélpréselés, levélfestés az őszi színekkel. Só-liszt gyurmadíszítés termésekkel. Vers, mondóka, ének, mese. Őszi hangulat megjelenítése a dekorációban, felhasználva a gyermekek alkotásait. Gyümölcsök a csoportban.


TÉL

Várjuk a Mikulást, dekoráció készítése az alkalomnak megfelelően, gyermek mikulás ruhák készítése, téli versek, mondókák dalok, ünnepvárás. Festés ujjal, ecsettel Mikulás zsákja, csizmája kifestése közösen a gyermekekkel nagy és kisméretű papíron.
Adventi készülődés, díszítés a szülők, nagyszülők bevonásával ünnepvárás. Díszek készítése,
mézeskalács sütés. Ének, vers, mese, mondóka, zene alkalomhoz illően.
Játék a téli, havas kertben, ismerkedés a hóval, hólapátolás, hóember, hógolyókészítés, festése parafa dugóval stb. Dekoráció készítése. Madarak etetése. Madáretető készítése. Készülődés a farsangra, papírhajtogatás, álarc estés, ragasztás stb. dekorációkészítés. Délelőtt farsangi mulatság. Gyümölcsök, zöldségek a csoportban.