Étkezés

A bölcsődei ellátás keretén belül a gyermekek egyre több új ételt fogadtak el a fokozatosság elve alapján. Bátran készítsék el otthon is ezeket az újdonságokat! Ebben szeretnénk segíteni nyújtani Önöknek. A mostani beszerzési lehetőségeink nagyon hasonlítanak a téli időszakra zöldség és gyümölcs tekintetében. Ezek mellett is szükséges odafigyelni a tápanyag mennyiségének bevitelére. Jellemző kisebb-nagyobb gyermekeiknél a nagy tápanyagigény. Így biztosítható a testi, szellemi fejlődésük és az immunrendszerük erősítése. Továbbra is a helyes napirend fontosságát hangsúlyoznám, amit már megszoktak bölcsődénkben. Szükséges a napi ötszöri étkezés, az egyenletesen elosztott tápanyagbevitel, a friss zöldség-gyümölcs biztosítása, a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlása. Jó étvágyú gyermekeink csak akkor lesznek, ha hagyjuk az étkezések közötti időszakot üresen, azaz „nasizás” mentesen.

Reggelire, uzsonnára sok kenőkrémet készítünk, házilag is elkészíthető az egész családnak pl: halkrémet (olajos hal+ margarin+ vöröshagyma+ mustár vagy citromlé, botmixerrel pürésítve), de lehet krémsajt vagy tojás hozzáadásával is elkészíteni hűtve több napig is eláll.
Szeretik még a tojáskrémet, ízesített túrókrémeket almás és zöldséges variációkat, zöldségkrémeket. Fontos napi rendszerességgel tejet, tejterméket kapniuk a szükséges kalciumtartalom biztosítása érdekében. Folyadékpótlásra legjobb megoldás a víz, vagy már hozzászoktak gyerekeink az egészségesebb cukor nélküli gyümölcsteánkhoz.
.
Tízóraira gyümölcs vagy tejes turmix készíthető. Mi almás, meggyes, banános ízesítéssel készítjük, kis cukor vagy méz, fahéj hozzáadásával. Először idegenkedtek az ilyen italoktól a gyerekek, de mára megismerték, megszerették. Az otthon készült kompótból, befőttből elkészíthető házilag is.

Ebédre a könnyen emészthető, de változatos alapanyagokból készült főzelékekre van szükség. Rántással, habarással, akár saját anyagával sűrítve, tejjel, tejföllel elkészítve és minimális sómennyiséggel ízesítve lesz gyermeke számára megfelelő. Natúr ízekre törekedve, jó beidegződések jönnek létre, gazdagodik az ízérzékük. Akár mirelitből, konzervből is készülhetnek ételeink, amit könnyebben beszerezhetünk és tárolhatunk. Feltétet legtöbbször csirke-pulykahúsból készítünk, akár sütve-főzve, tokánynak, pörköltnek. Fontos tudni, hogy hetente szükséges még csirkemájból, tojásból, halból bármilyen módon elkészített feltét. A bő zsiradékban készített ételeket kerüljük, a nehéz emészthetőségük miatt.
Picinyeink nagyon megkedvelték a rakott ételeket, a hozzávaló alapanyagokat (zöldség+ darált hús+ zöldség), elkészítése röviden: főtt zöldséget, lepirított húst, rizst vagy a vízben áztatott kinyomkodott zabpelyhet fűszerezve összekeverjük, olajozott tepsibe simítjuk tetejét tejföllel lekenjük és így tesszük a sütőbe.
A tésztás ételeket hússal, zöldséggel vagy zöldséges mártással adjuk, amit nagyon kedvelnek.
Ebéd után gyümölcsöt, kompótot, sajtszeletet ritkán tejes-gyümölcsös szelettel is belefér a gyermekétkeztetésbe.

Uzsonnára, vacsorára készíthető zabkása kakaós cukorral vagy lekvárral, nagyon finom, ha a zabpehely egyharmadát kókuszreszelékre cseréljük és így tálaljuk. A tetejére tehetünk, bele kockázhatunk gyümölcsöt, kompótot, mint a gyümölcsrizsbe. Vigyázzunk a cukor mértékére, natúrabb ízvilágra törekedjünk!

A leírt szempontok megegyeznek a közétkeztetésben érvényes 37/2017. (IV.30.) EMMI rendelet előírásaival, a gyermekek szükségleteinek kielégítése érdekében.

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Üdvözlettel: Jarács Istvánné Tünde, élelmezésvezető


Az étlapokat IDE kattintva olvashatja el.